Digitointikoulutus
Suomessa ei ole ollut tarjolla pysyvää digitointikoulutusta, minkä vuoksi digitointiin liittyvää osaamista on yleisesti hankittu käytännön työssä ja organisaatioiden omien perehdytysten kautta. Kokonaiskuva jää helposti pirstaleiseksi. Analogista aineistoa on etenkin muistiorganisaatioissa valtavia määriä. Digitoimalla voidaan parantaa aineiston löydettävyyttä ja saatavuutta, vähentää fyysisten säilytystilojen tarvetta ja edistää aineistojen turvaamista hajauttamalla ne useampaan paikkaan. Digitointi on jatkuvasti kehittyvä ja uudistuva ala, jossa uudet teknologiat kuten tekoäly tulevat osaksi digitointiprosessia ja tukevat laadunvarmistusta.
Näihin kaikkiin tarpeisiin vastaamiseksi Xamk ja sen kumppanit Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, Kansallisarkisto ja Samiedu ovat suunnitelleet ja toteuttaneet käytännönläheisiä digitointikoulutuksia TKI-hankkeissa (2018-2025) osana Memory Campus -klusteria ja sen kehittämistä. Tällä sivulla esittelemme tarkemmin digitoinnin hankkeitamme ja niiden tuloksia.
Arkistoyhdistyksen Vuoden arkistoteko -kunniamaininta 2022
Massadigitoinnin osaajakoulutuksen suunnitteluhanke
Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n ja Xamkin hankkeessa suunniteltiin koulutukset digitoijille ja digitoinnin asiantuntijoille sekä kartoitettiin työvoimatarvetta. Toteutusaika 1.11.2018-31.8.2019. Rahoittaja Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta.
Digitoinnin ammattilaiseksi
Xamkin ja Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n hankkeessa koulutettiin 38 opiskelijaa: digitoinnin asiantuntijat ja digitoijat. Toteutusaika 1.9.2020-31.12.2021. Rahoittaja Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta.
Digitoinnin taitajaksi
Xamkin ja Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n hanke vastasi tunnistettuihin työelämätarpeisiin rakentamalla koulutuksen, joka keskittyi digitointityön suunnitteluun ja valmisteluun. Hankkeessa koulutettiin 33 digitoinnin taitajaa. Toteutusaika 1.1.-31.12.2022. Rahoittaja Etelä-Savon ELY-keskus, REACT EU ESR+ rahoitus.
Digitoinnin osaamiskartoitus
Xamkin hanke kokosi tilannekuvan digitoinnin osaamistarpeista ja osaamisvajeista sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Toteutusaika 1.1.-30.4.2023. Rahoittaja Etelä-Savon maakuntaliitto Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman määrärahasta.
Joustavat koulutus- ja työelämäpolut tulevaisuuden digitointiosaajille - JoDi
Xamkin, Samiedun ja Kansallisarkiston hanke vastasi digitoinnin kasvaviin osaamistarpeisiin luomalla ketterän työelämälähtöisen digitoinnin koulutusratkaisun kahdelle koulutusasteelle (Digitoinnin kehittäjä ja Digitoinnin toteuttaja), sekä rakentamalla polut digitointikoulutuksesta työelämään. Toteutusaika 1.5.2023–31.5.2025, rahoittaja Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta (ESR+).
Digitoinnin osaamisverkosto
Digiksi-opas
Digiksi - Digitointiprojektin suunnittelijan ja toteuttajan opas on suunnattu kaikille digitointiprojektia suunnitteleville ja valmisteleville. Opas tuotettiin Digitoinnin taitajaksi -hankkeessa (2022).
Digisti parempi - kehitä digitointia vastuullisesti
JoDi-hankkeessa tuotettava avoin verkkojulkaisu digitoinnin kehittäjille ilmestyy toukokuussa 2025!
Lisätietoja digitointiosaamisen kehittämisestä ja hankkeista: Memory Campus -klusterin koordinaattori Kati Saltiola, etunimi.sukunimi@xamk.fi