Hankekehittäminen
Tietojen saatavuuden ja käytettävyyden varmistaminen sekä tiedon hyödyntäminen ja jalostus tapahtuvat mm. kehittämishankkeiden avulla, joita toteutamme yhteistyössä Memory Campuksen toimijoiden, yritysten ja organisaatioiden kanssa. Osallistumalla Memory Campus -yhteisön tapaamisiin voit myös löytää kumppaneita kehittämisyhteistyöhön.
Jos olet kiinnostunut koulutuksen kehittämisestä, ole yhteydessä Miia Kososeen: etunimi.sukunimi@xamk.fi
Jos olet kiinnostunut teknisestä tai tekoälyn kehittämisestä, ole yhteydessä Anssi Jääskeläiseen: etunimi.sukunimi@xamk.fi
Jos olet kiinnostunut kansainvälisestä hankekehittämisestä, ole yhteydessä Stina Westmaniin: etunimi.sukunimi@xamk.fi
Yleisestä hankekehittämisestä voit olla yhteydessä Memory Campuksen ohjelmakoordinaattoriin Kati Saltiolaan: etunimi.sukunimi@xamk.fi

Memory Campuksen toimintaan
liittyviä hankkeita
Alla olevia hankkeita on rahoitettu useista eri rahoitusinstrumenteista sekä kaupunkien, maakuntaliiton, Ely-keskuksen ja yksityisen rahoituksen tuella. Tarkempaa tietoa hankkeista, sen toiminnasta ja toimijoista sekä rahoituslähteistä saat tutustumalla kuhunkin hankkeeseen alta lisää.
Rahoitusinstrumentteja ovat muun muassa:
- Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) Etelä-Savon maakuntaliiton rahoittamana
- Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) Etelä-Savon maakuntaliiton rahoittamana (Opetus- ja kulttuuriministeriön toimialan investointihanke)
- Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahasto (ESR, React Eu, ESR+) Etelä-Savon Ely-keskuksen rahoittamina
- Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määräraha (AKKE) Etelä-Savon maakuntaliiton rahoittamana

Joustavat koulutus- ja työelämäpolut tulevaisuuden digitointiosaajille (JoDi)
2023-2025
Xamk, Samiedu ja Kansallisarkisto
Hankkeessa on koulutettu 38 digitoinnin asiantuntijaa ja 36 digitoinnin toteuttajaa työelämän nykyisiin ja tulevaisuuden tarpeisiin sekä luotu uusi digitoinnin osaamisverkosto.

ETKOT - Etelä-Savon koulutettu tekoäly Memory Labissa
2024-2025
Xamk, Kansalliskirjasto ja Elka
Hankkeessa luodaan Etelä-Savon alueelle uutta tekoälyosaamista, edistetään vastuullista tekoälyn hyödyntämistä yrityksissä, kehitetään erityisesti tekoälyteknologioihin kytkeytyviä menetelmiä sekä vauhditetaan liiketoimintaa tukien palvelu- ja elinkeinorakenteen uudistumista.

DAME, Jaettu data yhteisenä menestystekijänä - Etelä-Savon datatalouden kiihdyttämö
2024-2025
Xamk
Hankkeessa kootaan selvityksien pohjalta datatalouden tilannekuva Etelä-Savossa ja toteutetaan käytännön kokeiluja eri toimialoilla. Lisäksi hankkeessa suunnitellaan datatalouden tukipalvelut eteläsavolaisille yrityksille ja organisaatioille sekä rakennetaan yhdessä alueen toimijoiden muodostama datatalouden arvoverkosto.

Digitaalisen innovaatiokeskuksen (DIH) perustaminen Etelä-Savoon
2023-2025
Xamk
Digitaalinen innovaatiokeskus kiihdyttää teollisuuden, erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten sekä julkisen sektorin digitaalista murrosta. DIH on monen toimijan verkosto, joka tarjoaa yhden luukun periaatteella monipuolisia digitalisaatiota tukevia palveluja.

Päämaja – Mikkelin matkailun kehittämishanke
2023-2025
MikseiMikkeli ja Sodan ja rauhan keskus Muisti
Tavoitteena on luoda uutta elinvoimaa, uusia ympärivuotisia työpaikkoja ja investointeja alueelle synnyttämällä Mikkelin omiin vahvuuksiin - historiaan ja kulttuuriperintöön perustuvaa uutta ja kestävää matkailuliiketoimintaa. Hanke nostaa esille Mikkelin matkailulliset vetovoimatekijät, edistää paikallisten toimijoitten kulttuuri- ja historiamatkailun osaamista tiedolla johtamisen keinoin.

SAG Saimaa ja Saimaa Academy of Gastronomy – Network development and learning
2023-2025
Kansalliskirjasto, Ruralia & Mikkelin seudun matkailu
Tavoitteena nostaa kestävästi ruokamatkailua Saimaan alueen matkailun tärkeimmäksi vetovoimatekijäksi. Tavoite saavutetaan D.O.Saimaan verkostoa kehittämällä ja matkailuun kytkemisen sekä SAG:n verkostomaisen oppimisen kautta tulevan osaamisen nousun ja tutkimuksen avulla. Koko ruokamatkailusektorin kasvu ja vetovoimaisuus vahvistaa Etelä-Savon elinvoimaisuutta ja edistää työllisyyttä.

Resilient Youth Through Local Heritage (ROOT)
2024-2027
Kansalliskirjasto
Monialaisessa Root-hankkeessa yhdistyvät kulttuuriperintö, historia ja paikalliset näkökulmat. Hanke pyrkii vastaamaan muun muassa vihreän siirtymän, kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen haasteisiin sekä luomaan toivoa syrjäseutujen nuorille. Keskeistä on myös halu auttaa nuoria heidän työurallaan.

Kuvitellut kotimaat
2024-2027
Kansalliskirjasto
Hankkeen tavoitteena on tutkia, mitä digitaalisten ihmistieteiden menetelmät kertovat Pohjois-Amerikan suomalaisen lehdistön rakentumisesta ja suhteesta entiseen ja nykyiseen kotimaahan. Tutkimuksen toteuttaa monitieteinen työryhmä, joka tekstilajien ja tekstintoistojen tunnistuksen sekä nimentunnistuksen menetelmin mahdollistaa laajan aineiston etä- ja lähilukemisen.

Digital History of Literature in Finland (DHL)
2022-2026
Kansalliskirjasto
Hankkeen pyrkimyksenä on laajentaa merkittävästi vallitsevaa käsitystä Suomen kirjallisuushistoriasta uusien digitaalisten aineistojen ja menetelmien avulla. Hankkeessa kartoitetaan suomen- ja ruotsinkielisen kaunokirjallisuuden taustatietoja 1800-luvulta yhtenäiseen muotoon, joka mahdollistaa aineiston laajamittaisen tilastollisen analysoinnin.

Keskustelevat kuvat
2025-2026
Kansalliskirjasto
Hankkeessa otetaan käyttöön uusi tekninen ratkaisu, joka avaa elämyksiä ja innostavia mahdollisuuksia kulttuuriperinnön hyödyntämiseen. IIIF (International Image Interoperability Framework) on kulttuuriperintöalan tarpeisiin suunniteltu ratkaisu, ja se tarjoaa kirjastoille, arkistoille ja museoille välineitä tuoda kokoelmiaan katseltavaksi digitaalisesti monipuolisella ja toiminnallisesti rikkaalla tavalla.

Massadigitoinnin tuotanto
Jatkuva hanke
Kansallisarkisto
Massadigitoinnin palvelussa valtion viranomaisten arkistoitavat paperiasiakirjat otetaan vastaan ja digitoidaan yksinomaan digitaalisessa muodossa säilytettäväksi ja käytettäväksi. Asiakirjojen paperinen säilytysmuoto hävitetään digitoinnin jälkeen.

Memory Campus tiedonhallinnan kansainväliseksi klusteriksi
2024
Xamk
Hankkeen tavoitteena oli Memory Campus -ekosysteemin kehittäminen eurooppalaiseksi klusteriksi. Hankkeen tavoitteena oli edistää Memory Campuksen ja sen toimijoiden kansainvälistä toimintaa, yhteistyötä ja verkostoja osana klusterityötä.

Tekoälyllä lisäarvoa digiarkistojen asiakkaille
2023-2024
Xamk, Kansallisarkisto ja Elka
Hankkeen tavoitteena oli tekoälyn hyödyntämisen edistäminen aineistojen tarjoamisessa jatkokäyttöön. Hanke kehitti digitaalisten aineistojen automaattista sisällönanalyysia tehostaen aineistojen kuvailua ja luoden loppukäyttäjälle arvokkaita haku- ja yhdistelymahdollisuuksia.

Memory Lab digitaalisuuden kokeilu- ja innovaatiokulttuurin ajurina Etelä-Savossa
2023-2024
Xamk ja pilottiyritykset
Hanke auttoi eteläsavolaisia toimijoita tunnistamaan eri toimialojen yhteisiä haasteita ja erityispiirteitä, rakentamaan yhteistyöverkostoa ja yhteiskehittämään palveluita digitaalisuuden ja innovoinnin keinoin.

Memory Lab – laiteinvestoinnit
2022-2024
Xamk
Hankkeessa suunniteltiin, hankittiin ja otettiin käyttöön Memory Labin laitteistoympäristö, joka mahdollistaa petatavu-luokan keinoälylaskentatehon turvallisessa ja tehokkaassa ympäristössä. Memory Labin laitteiston on tarkoitus mahdollistaa mikä tahansa keinoälyyn, data-analytiikkaan tai digitointiin tai sen jälkikäsittelyyn liittyvä kehitystoiminta ja sen vieminen kaupalliseksi palveluksi asti.

Digitaalisten aineistojen laadun ja käytettävyyden parantaminen tekoälyavusteisesti
2021-2023
Xamk, Kansallisarkisto, Elka ja Disec
Dalain tarkoituksena oli kehittää tekoälyn avulla kulttuuriperintöaineistojen digitoinnin automatisointia ja aineistojen automaattista kuvailua.

Digitoinnin osaamiskartoitus
2023
Xamk
Digitointiosaamisen kartoitus loi edellytyksiä osaamisen kasvattamiseksi sekä yksilö- että organisaatiotasolla.

Oneclick eArchiving
2022-2024
Xamk, Disec, EKA ja Piql
OneClick eArchiving hanke helpotti E-ARK hankkeiden tulosten käyttöönottoa. Kansainvälisissä E-ARK hankkeissa on tuotettu määrityksiä ja otettu toimintamalleja ja työkaluja käyttöön kansallisarkistojen tasolla. OneClick eArchiving pyrkii laajentamaan käyttöä muihinkin arkistoihin ja kokoelmia hallitseviin toimijoihin, myös PK-yrityksiin.

Memoriaali – Aineistojen digitaalisen vastaanoton, käytettävyyden ja verkkopalvelun kehittäminen Memory Campuksessa
2020-2022
Miksei, Xamk, Elka ja Muisti
Memoriaali on verkkopalvelu, joka kokoaa yhteen, jakaa ja tallentaa sähköisiä aineistoja digitaaliseen arkistoon. Memoriaalista kehitetään jokaisen saavutettavissa oleva helppokäyttöinen ja toimiva palvelu, johon muistot tallentuvat.

Digitoinnin taitajaksi
2022
Xamk ja MikseiMikkeli
Hankkeesta valmistui 33 digitointiprojektien hallinnan osaajaa työelämän nykyisiin ja tulevaisuuden tarpeisiin.

Digitoinnin ammattilaiseksi
2022-2024
Xamk ja MikseiMikkeli
Hankkeesta valmistui 30 digitoijaa ja 8 digitoinnin asiantuntijaa työelämän nykyisiin ja tulevaisuuden tarpeisiin.