Digiarkistojen tulevaisuuskuvat -tapahtuma Mikkelissä herätti suurta kiinnostusta tiedonhallinnan asiantuntijoiden joukossa
Syyskuun alussa järjestettyyn kansainväliseen tapahtumaan osallistui yli 400 asiantuntijaa muun muassa kirjastoista, arkistoista ja museoista. Paikan päällä osallistujia oli runsaat sata ja verkossa yli 300. Kyseessä oli suurin Mikkelissä koskaan järjestetty alan tapahtuma.
Tapahtuma herätti jo etukäteen paljon kiinnostusta niin Suomessa kuin ulkomailla.
– Viimeistään tämän jälkeen Mikkeli tunnetaan sekä Suomessa että maailmalla vahvana digitaalisen tiedonhallinnan ja arkistojen keskittymänä, Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkiston (Elka) arkistonjohtaja Olli Alm tiivisti.
Työkaluja, verkostoja ja elävää historiaa
Seminaariosuudessa esiintyi kansainvälisiä ja kotimaisia puhujia kirjasto-, arkisto- ja museosektoreilta ja tiedonhallinnan alalta. Johtaja Janet Anderson (Highbury Research & Development Ltd) esitteli Euroopan laajuista eArchiving -kokonaisuutta. E-ARK -konsortio koordinoi toteutusta Euroopan komission toimeksiannosta. Konsortio on jo 10 vuoden ajan kehittänyt digitaaliseen arkistointiin ratkaisuja, jotka ovat käytännönläheisiä ja edistävät yhteentoimivuutta.
Kansalliskirjaston tietoasiantuntija Liisa Näpärä muistutti, että kulttuuriperintöaineisto on faktojen, tarinoiden ja kokemusten lähde. Esimerkkinä kuultiin, mitä aineistokokoelmat kertovat paikallisesta ruokaperinteestä. Itäsuomalaiset ovat kasvaneet leivällä, puurolla ja kalalla. Vieraanvaraisuutta on aina arvostettu – ja kahvia oli tietenkin tarjottava joka talossa.
Mindhive Oy:n Ville Venäläisen aiheena oli Tekoäly ja menneisyyden tulevaisuus. Historiallisten hahmojen herättäminen henkiin tekoälyä hyödyntäen herätti yleisössä niin ihastusta kuin kriittistä keskustelua.
Monipuolinen ohjelma ja viihtyisä kokonaisuus
Osallistujien palautteessa korostuivat kiinnostavat puheenvuorot yhdistettynä sosiaalisiin aktiviteetteihin ja erinomaiseen oheisohjelmaan, jossa tutustuttiin Mikkelin seudun nähtävyyksiin. Tapahtuman aikana vierailtiin Kansallisarkistolla, Elkalla, Kansalliskirjastolla ja Sodan ja rauhan keskus Muistin näyttelyssä sekä risteiltiin Saimaan aalloilla Aino-laivalla katsomaan Astuvansalmen kalliomaalauksia.
– Tapahtuma onnistui huikean hyvin ja jatkossakin on varmasti luvassa lisää vastaavanlaisia tapahtumia ja kokoontumisia tänne Mikkeliin, Memory Campuksen ohjelmakoordinaattori Kati Saltiola Xamkista kiteyttää.
Digital Archiving Futures – Digiarkistojen tulevaisuuskuvat -tapahtuman järjesti Memory Campus, joka on Mikkelissä toimiva tiedonhallinnan klusteri. Tapahtuma oli osa Memory Campus tiedonhallinnan kansainväliseksi klusteriksi –hanketta, jota rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahasta (AKKE). Memory Campus -klusterin omistaa Mikkelin kaupunki ja sitä koordinoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk. Tapahtuman toisena järjestäjänä toimi digitaalisen tiedonhallinnan tutkimuskeskus Digitalia.
Lisätietoja: projektipäällikkö ja ohjelmakoordinaattori Kati Saltiola, kati.saltiola (at) xamk.fi, p. 050 5603174
Digital Archiving Futures 2024 – esitykset